15,230 frågor

24,009 svar

9,299 användare

Hej! Var beredd på en lång fråga! Tegnércitat:..i med- och motgång lika sin lyckas överman. Han kunde icke vika, blott falla kunde han." Någon gång på 1950-talet gjorde Nils Karlsson (Mora-Nisse) en extra stark prestation, detta när han låg

ungefär tio minuter efter täten. Övriga lär ha stannat till och pillat i sig någon form av dryck; så icke Nils Karlsson, som steg ur, vallade om, hoppade i spåret igen, körde i fatt och vann! Detta kommenterades i pressen av en journalist med följande Tegnertravesti :"... han kunde icke fika, blott valla kunde han!" VEM VAR DEN JOURNALISTEN?
ställdes av Anonym
  

3 Svar

0 röster
Förra gågen denna fråga ställdes föreslog jag journalisten, författaren, kåsören och ordvrängaren Olle Carle, signaturen Cello. Uttrycket är typiskt för honom.

"Vi har lite dåligt glid så vi har inte känslan av att få tillbaka lika mycket nedför som vi trampat uppför. Tänker på Sven Dufva och Cellos kommentar till en Wasaloppsåkare som inte gav sig tid att dricka soppa men däremot tid att valla:

 "Han kunde inte fika
blott valla kunde han"

http://www.geocities.com/nils_e _eriksson/valadalen_2000.htm Tillägg från 03/30/2007 05:32pm:    Det var således Runeberg och inte Tegner.
besvarad av Anonym
0 röster
Hej!

Känner nu igen denna min fråga, ställd å annat forum. Jag är tacksam för svar jag fått, men är tämligen säker på att det INTE gällde ett Vasa-lopp, plus att jag äääär SÄKER på att Esaias Tegner skrivit dikten  som "Cello" så härligt travesterade!

"Det ääääär således Tegner, inte Runeberg!"

Hälsning!

Fraams Palsin-Liite
besvarad av Fraams Palsing
0 röster
Igen!

Ser nu att man i det första svaret nämner "Sven Duva!" Dikten som "Cello" travesterade var "Kung Karl den unga hjälte" av Esaias Tegner, så jag kan inte noooooog betona :" Det ääääär Tegner, inte Runeberg!"
besvarad av Fraams Palsing
...