15,230 frågor

24,009 svar

9,299 användare

Hur gör man sushi?

Hur gör man sushi?
ställdes av Anonym
  

1 Svar

0 röster
Lättgjord sushi
4 Portioner

10 dl Ris till sushi
10 dl Vatten

Till smaksättning

1 dl Risvinäger till sushi
1 tb Salt
1 tb Socker; drygt

Dessutom

1 pk Nori (sjögräsplattor)
8 Jumboräka; med skalet på -stjärten kvar
8 sl Rökt eller gravad lax; TUNNA -skivor
4 tb Laxrom
1 Avocado; i tunna skivor Wasabi (grön japansk peppar- -rot)

Fråga efter ris till sushi när du handlar i asiatiska butiker, så får du rätt - det kan vara bla kaliforniskt ris. Riset ska vara nykokt när du börjar göra sushin och det ska vara kroppsvarmt - alltså lika varmt som din hand. Då går det lättast att forma det.

Skölj riset under rinnande kallt vatten, lägg det i en kastrull, häll på vattnet och koka upp. Minska värmen och låt riset sjuda på svag värme under lock tills det absorberat det mesta av vätskan. Ställ kastrullen på en träplatta, inpackad i handdukar och låt riset stå och dra ca 1 timme. Häll upp riset i en skål. Blanda vinägern med salt och socker och rör tilsl det har lösts upp. Blanda det i riset och arbeta in det i riset flera minuter med en träslev.

Sushi med ris och jumboräkor: Ta en klump av det ljumma riset i handen (ca 1 msk eler 20-25 g), forma till en avlång boll. Doppa fingret i den gröna rivna wasabin (den gröna pepparroten) och dra en sträng wasabi på riset eller undersidan av jumboräkan. Tryck fast räkan på risklumpen och forma risklumpen med handen efter räkans form. Lägg eventuellt ett tunt band av nori över räkan för dekorationens skull och ställ den åt sidan.

Sushi med ris, lax och avokado: lägg ut ett ark med nori på bordet eller på den speciella lilla sjögräsmattan man använder för att rulla sushi (som när man rullar en cigarett ungefär). Bred ut en sträng med ris längs med noribladets långsida, dra med fingret en sträng wasabi ovanpå riset och lägg på tunna strimlor av rökt eller gravad lax. Lägg tunna skivor av avocado överst och rulla sedan ihop noriplattan som när du rullar en rulltårta. Lägg rullen med skarven nedåt på ett fat och låt stå en stund innan du skivar upp sushin i 2-3 cm tjocka skivor tvärs över. OBS! Använd en vass kniv!

Sushi med ris och laxrom: Lägg ut en platta nori, bred ut en sträng med kokt kryddat ris utmed plattans långsida och rulla ihop den som en rulltårta. Låt stå en stund och skär sedan den risfyllda rullen i 5-6 cm tjocka skivor. Ställ dem upp på högkant som små tunnor och lägg en matsked laxrom på toppen.
besvarad av Anonym
...