15,230 frågor

24,009 svar

9,299 användare

varför är den svenska flaggan gul och blå?

varför är den svenska flaggan gul och blå?
ställdes av Anonym
  

2 Svar

0 röster
Enligt den klassiska legenden om Sveriges flagga såg Erik den helige det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under sitt korståg år 1157. Han såg detta som ett tecken från Gud och gjorde det till sin fana.

Enda problemet med den legenden är att det inte finns några bilder eller beskrivningar av den blå-gula fanan förrän på mitten av 1500-talet dvs 400 år senare.

Historikern Alf Åberg har framlagt teorin att den svenska flaggan uppkom som en motståndsflagga mot den danska unionen vid mitten av 1400-talet, dvs man ändrade färgerna på den korsflagga som danskarna hade haft sedan 1219.
Enligt Åberg var det upprorsmakaren Karl Knutsson Bonde som låg bakom detta. Han skapade Stora riksvapnet och där finns ett gult kors på blå botten som kan ha varit förlagan till flaggan.

En annan teori, som historikern Carl-Gustav Liljenberg framfört, är att Erik XIV anammade staden Rigas blågula korsvapen år 1562 för att inkorporera Rigas betydelsefulla handelssystem i det svenska, dvs samma år som den första officiella beskrivningen av flaggan dök upp (se nedan).

De första bilderna av en blå duk med gult kors som en svensk flagga är ett landskapsvapen för södra Finland från 1550-talet och ett för Gotland i Gustav Vasas liktåg från 1562. Den första officiella beskrivningen av Sveriges nationalflagga finns i ett kungligt brev från 19 april 1562, där det sägs att den skall ha "gult udi korssvijs fördeelt påå blott". Denna flagga verkar huvudsakligen ha använts som "kungsflagga", "kronoflagga" eller "fälttecken till sjöss", dvs som örlogsflagga, och var som sådan till en början försedd med två "tungor" eller "spetsar", men under mitten av 1600-talet **** örlogsflaggan tre tungor.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sv enska_flaggan
besvarad av Anonym
0 röster
Nu vet jag inte vilka kungar det var, men Erikssonarna hade blå som sin mantel färg och när det 3 riken jämtland, götaland och svealand,slogs samman till ett rike, tog dom den blå färgen i erikssonarnas mantel och sedan tre gula kronor, för det tre ihopslagna rikena. Sedan Har jag läst att den blåa färgen ska vara himeln och korset solen.
besvarad av Anonym
...