15,230 frågor

24,009 svar

9,299 användare

Oxfilé

Hur ska man bäst laga till oxfilé?
ställdes av Anonym
  

2 Svar

0 röster
Skiva filén efter att du tagit bort senor etc. Gärna 2cm per skiva.
Låt dem få rumstemperatur - flera timmar.
Torka köttet med hushållspapper.
Stek den med fett, tex olja eller smör (man kan även blanda) på ganska hög temperatur. Använder man smör så är det perfekt att steka när smöret "lugnar" ner sig.
Kolla lite då o då på en biff...När biffarna fått snygg färg ska de vändas o få samma färg på andra sidan, då är de klara, och troligen lagom "blodiga".

Peppra och salta här eller innan eller vad som.

Oxfilé får absolut inte vara genomstekt!


Vanliga fel är att ta köttet direkt från kylen, att inte torka köttet med hushållspapper och att steka för länge.

Man kan egentligen inte steka oxfilé av bra kvalitet för dåligt.
besvarad av Anonym
0 röster
Bryn den först i en panna, stek sedan oxfilen i ugnen på låg temperatur (typ 150 grader) tills innertemperaturen uppnår 60 grader.

Just den låga temperaturen gör köttet mycket mörare än om man snabbt steker på det i panna.
besvarad av Anonym
...