15,230 frågor

24,009 svar

9,299 användare

vilken är den lägsta sjungna bastonen noterat enligt ex Guiness

vilken är den lägsta sjungna bastonen noterat enligt ex Guiness
ställdes av Anonym
  

1 Svar

0 röster
Det verkar vara Tim Storms som har det rekordet. Han satte det åtminstone 2002 och vad jag kan hitta är det ingen som slagit det. 8 Hz lär tonen ska vara på, och den ligger alltså utanför det område vi kan höra, som börjar på 20 Hz.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ti m_Storms

Vad det är för ton är jag inte helt säker på. Wikipedia skriver att det är B två oktaver under det lägsta B:et på ett piano (alltså den man också kan kalla H). Pianots lägsta B kallas subkontra-B. Lägre oktaver är jag faktiskt inte säker på vad de kallas, men kanske kan man kalla detta superlåga B för sub-sub-subkontra-B?

Om man då ska krångla till det, så får jag inte riktigt ihop matten med Wikipedia. För varje oktav man går ner halveras frekvensen. Här finns en tabell över pianotangenternas frekvenser och A:na stämmer överens med hur man brukar stämma, så antagligen gör resten det också. Men då hamnar 8 Hz närmre ett "sub-subkontra-C" istället. I och för sig väldigt lågt det också... Men, men. Man hör det ju ändå inte. Om någon vill räkna mer på det är ni välkomna.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pi ano_key_frequencies

Motsatsen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ge orgia_Brown_(Brazilian_singer)
http://www.youtube.com/watch?v= bNWIsEngMBE
Och G10 motsvarar sjustrukna G, två oktaver ovanför pianots högsta ton...Tillägg från 12/13/2008 01:38am:    Denna frekvenstabell går ännu lägre ner:
http://www.phy.mtu.edu/~suits/n otefreqs.html
(deras A4 är vårt ettstrukna A)Tillägg från 12/13/2008 01:44am:    Jag skrev: ..."Och G10 motsvarar sjustrukna G, två oktaver ovanför pianots högsta ton"...

Skyller på att det är mitt i natten... Mitt piano har femstrukna C som högsta ton och det är ganska normalt. Alltså är G:et mer än två oktaver högre.
besvarad av Anonym
...