15,230 frågor

24,009 svar

9,299 användare

Kan jag copyrighta ett domännamn?

Kan jag copyrighta ett domännamn, och i så fall hur gör man? Tex så har jag registrerat "pellejöns.eu" och nu upptäcker jag att det finns ett företag som heter Pellejöns Trading AB. Får jag kalla min hemsida för Pellejöns????
ställdes av Anonym
  

7 Svar

0 röster
Det skulle ta' en helvetes tid att svara uttömmande på din fråga.
Jag föreslår att du gogglar dig fram.

Bahco.
besvarad av Anonym
0 röster
Jo, dåtidens kloster fungerade ungefär som nutidens sjukhus, nunnor och munkar lärde sig som sagt läsa och skriva samt om medecin och körsång m.m. Prästerna var de som förde fram guds budskap till människorna i trakten och det var hos de man kunde ursäkta sig för sina synder (bikta sig), detta spelade en oerhört stor roll på medeltiden eftersom den kristna tron var oerhört stark just under medeltiden och mång personer mådde mentalt dåligt om de inte kunde bikta sig. Samt att klostren där munkar och nunnor levde fungerade som sjukhus var till stor nytta då munkarna/nunnorna var nästan de ända som använde dokumenterad och beprövad sjukvård.
besvarad av Anonym
0 röster
Kanske nunnor och munkar var det enda sättet för de lägre kasterna att komma högra upp, eftersom det bara handlade om att sköta sig och avge löften och avstå från en del saker.

För "allmänheten" blev de en helig symbol eftersom de gjorde allt så rent och bra. Ett sätt för prästerna och kyrkan att få mer kontroll över resten av befolkningen kanske eftersom det redan fanns så rena människor.

Kyrkan o prästerna försökte nog mest styra in samhället på ett mer regelrätt levene. På gott och ont. Säkert nödvändigt för att få en förändring, sen att det gick för långt är ju en annan femma. Folket förlorade ju sin frihet, även om de på sätt och vis **** skydd.. Fast allting går ju alltid till överdrifter...
besvarad av Anonym
0 röster
Dessutom hörde de till "den bildade klassen" som kunde läsa och skriva och hade andra kunskaper som de förmedlade till allmänheten.
besvarad av Anonym
0 röster
Nej, men det finns andra sätt att skydda ett domännamn.

Bahco.
besvarad av Anonym
0 röster
Kyrkan slaktade och dräpte icke troende, korstågen har vi ju alla hört talas om. Att inte vara kristen var inte ett alternativ som ledde till något gott för storleken på ens sociala umgängeskrets. Bönder betalade tiondet till kyrkan, alltså 10% av allt de tjänade och skördade, Kyrkan var en stor del av staten och samhället. Det vanliga folket var kort sagt kontrollerade och tillsagda vad de skulle tycka och tänka från kyrkan. Visst fanns det säkert några sjyssta snubbar som var munkar o gav lite goda örter hit och dit men inte vägde det upp mot det annars tyraniska kyrkväsendet.
besvarad av Anonym
0 röster
Ordet "copyright" är inte rätt i det här sammanhanget. Det används om verk såsom böcker etc. Det handlar om rätten att kopiera.

"Copyright
Någons rätt att bestämma om och i vilken omfattning ett verk får kopieras och göras tillgängligt för allmänheten."

När det gäller företagsnamn så är det Bolagsverket som håller koll på vilka namn man får registrera så att det inte föreligger någon förväxlingsrisk. Den kan vara så att företag kan ha relativt lika namn om de inte har verksamhet inom samma branch, för då anses det inte finnas någon risk för sammanblandning.

Möjligen skulle det kunna vara aktuellt med reglerna för varumärkesskydd:

http://www.prv.se/Varumarke/Dar for-ska-du-soka-varumarkesskydd /

Jag tror inte att det finns något regelverk som hindrar ett företag att ha ett namn och någon annan att ha domänen med samma namn. Det är väl så att lagstiftningen inte riktigt hängt med där...
(Det är ju till och med en "affärsidé" hos vissa att registrera domäner som liknar kända varu- och företagsnamn för att lura till sig pengar.)
besvarad av Anonym
...